woensdag 22 september 2010

Om stil van te worden

Bijna herfst. 's Morgens vroeg buiten zijn als de mist nog laag over de grond hangt en het zonnetje langzaam opkomt. En dan dit: ragfijne parelslingers in de takken. Daar wordt ik stil van.

Wat is de wereld toch mooi.

dinsdag 21 september 2010

In geval van nood

Drie jaar geleden viel zoonlief keihard op de keukenvloer. Resultaat: tanden door boven- en onderlip, tong en overal bloed. Ik was niet thuis en manlief raakte in paniek. Het nummer van de dokter kon hij niet vinden, hij was mijn mobiele nummer spontaan vergeten en ook het nummer van de dokterswacht kende hij niet. Gelukkig viel het achteraf allemaal mee, maar de volgende dag meldde manlief zich direct aan voor een cursus kinder-EHBO bij de thuiszorg. Nu weet hij wat hij moet doen en kan de ernst van de situatie beter inschatten.En dat was handig, want prompt viel het buurjongetje een paar weken later bij ons van de trap. Gelukkig liep ook dat goed af (op mijn bijna-hartstilstand na), maar sindsdien mag niemand meer op sokken de trap op.

In geval van nood is een lijstje met belangrijke telefoonnummers altijd handig. Hier kun je er eentje downloaden in PDF. Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief van Iedereen EHBO (de maker van deze lijst) krijg je nu ook nog gratis een doosje waterbestendige pleisters, die je op kunt halen bij de DA-drogist.

En mocht je zelf ooit in de problemen komen, dan kun je het de hulpdiensten een stuk makkelijker maken door de belangrijkste contacten in je mobiel te zetten onder de naam ICE (In Case of Emergency). Hier kun je lezen hoe je dit het beste kunt doen. Op die manier hoeven hulpverleners niet je hele mobiel door te zoeken naar het nummer van je partner, ouders of wie dan ook als je al eens buiten westen raakt. Het mooie van dit systeem is dat het een internationaal initiatief is. Vertel het dus vooral door!

vrijdag 17 september 2010

De wereld een beetje verbeteren

Ik ben dol op koopjes: Action, Zeeman, elke winkel met een schreeuwerig bord FINAL SALE...maar tegelijkertijd vind ik het een rotidee dat al die leuke kleding voor zoonlief (en heel soms mezelf) ergens in een sweatshop in China gemaakt wordt door mensen die onder de naaimachine moeten slapen.

En dat moest dus anders.

Mijn favoriete ontdekking is het kledingmerk Duns, fairtrade kinder- en dameskleding van ecokatoen. Hier kun je de laatste collectie zien en die vind ik wel zo prachtig.Onder meer te koop bij de al eens eerder genoemde webwinkel Omstebeurt (nee, ook daar geen aandelen), maar ik moet eerlijk bekennen dat ik - los van de winterjas - er alleen afgeprijsd spul koop want het is wel een hoop geld, 25 euro voor een shirtje.

Maar wat zou nu nog beter (en goedkoper) zijn? Juist, hergebruik. Op de foto zoonlief in zijn geweldige vest van REP, bemachtigd via Marktplaats voor 15 euro inclusief verzenden. Ook bij de Leeuwarder goederenbank en de winkel van Terre des Hommes slaag ik regelmatig voor geweldige kinderkleding. Geen verspilling van materiaal, geen extra werk in sweatshops en het geld dat ik ervoor betaal gaat naar goede doelen. Gelukkig heb ik drie schattige nichtjes, dus ook jurkjes en tuniekjes sleep ik gewoon mee naar huis en gelukkig hebben de zusjes geen bezwaar tegen tweedehands kleding. Het heeft nog altijd een ranzig imago maar ik kan uit ervaring vertellen dat ik nog nooit zoveel verschillende heerlijke geurtjes wasmiddel heb geroken sinds ik ben overgestapt op tweedehands.

Op zaterdag 25 september is er in het wijkgebouw van de Vossenparkwijk in Leeuwarden vanaf 10.30 weer een kinderkledingbeurs die ik iedereen kan aanbevelen als je eens kennis wilt maken met de wereld van het doorgeven: kleding, speelgoed, boeken, fietsjes...

Heeft je zoon echter ook maat 122, blijf dan maar thuis want dan is er meer voor mij:)

p.s. Was ik toch even deze site vergeten, gratis af te halen en het milieu helpen door hergebruik

vrijdag 3 september 2010

Print print print download print print print

Manlief vraagt zich wel eens af waarom de cartridges van de printer altijd zo snel op zijn. Maar soms heb ik mezelf echt niet meer in de hand.

Op de site van Erin Hanson staan prachtige plaatjes van overtuigingen, opgebiechte geheimen en mooie oneliners. Alleen al leuk om uit te printen en op het grote prikbord bij ons in de achterkamer te hangen. Of op het memobord op het werk. Of om in te lijsten voor iemand. Of in m'n dagboek te plakken. Of...of...

(Oh ja en mijn all-time favorites: de lijstjes die je kunt downloaden en ... printen!)