woensdag 23 september 2009

Uit onderzoek is gebleken... deel 2

... dat we ook niet van wassen houden. Of vouwen. Of strijken. Hoe maak je dat in hemelsnaam leuk? Of in elk geval: een beetje behapbaar? Want elk weekend lijkt wel te bestaan uit draaiende wasmachines en overal rekjes aan deuren met natte was. Om nog maar niet te spreken over mannen die een keer per week alles in de wasmand besluiten te gooien (al ben ik allang blij dat het er IN ligt!).

Wassen bestaat allereerst uit zes stappen:
  1. verzamelen
  2. sorteren
  3. wassen
  4. drogen
  5. strijken en vouwen
  6. opbergen

De belangrijkste tip die ik kan geven is om niet alle stappen tegelijk willen doen. Tegenwoordig sorteer ik de was 's ochtends en stop deze vast in de machine. Als ik 's middags thuiskom doe ik de machine aan, en als zoonlief op bed gebracht is vouw ik de droge was weg en hang de nieuwe schone was op. Als ik naar bed ga ruim ik tenslotte de gevouwen was op.

Je kunt het aantal stappen terugbrengen naar vijf door drie wasmanden neer te zetten: eentje voor de bonte was, eentje voor de witte en eentje voor de 'vieze' (60 graden) zoals keukendoeken en onderbroeken. Werkt echter alleen als alle huisgenoten meewerken, dus voor de zekerheid maar wat tips voor alle zes:

1. Verzamelen
Als je pech hebt kun je de was overal onder vandaan trekken. Als je huisgenoten pech hebben was je alleen dingen die in de wasmand zitten. Je kunt iedereen een eigen wasmand geven op de plek waar ze zich 's avonds uitkleden. Of een vaste dag kiezen voor bepaalde dingen. Mijn man beweerde altijd dat hij zijn was nooit in de wasmand durfde te doen omdat hij geen idee had wanneer hij het ooit weer terug zou zien. Nu wordt het beddengoed op 1 vaste dag gewassen, evenals de 60 graden was en de witte was. De andere dagen zijn bestemd voor de bonte was (waar we verreweg het meeste van hebben).

2. Sorteren
Leer je kinderen vast om hun sokken uit te trekken door de teen beet te pakken, dan hoef je nooit meer sokken om te keren. Zet een leuke schaal ergens in de buurt van de plek waar je de was sorteert en mik hier alles in dat uit (broek)zakken komt. Hou een vlekkenstick (bijv. ossengal) in de buurt om vlekken mee in te smeren die je tegenkomt tijdens het sorteren. Mik de gesorteerde was niet eerst op de grond, maar direct in een mand. Dat scheelt weer sjouwen. In plaats van een traditionele wasmand zijn ook de plastic emmers/manden met handvaten erg geschikt, zoals deze die overigens voor dezelfde prijs te koop zijn bij de Action.

3. Wassen
Als je weet hoe lang een wascyclus duurt is het al een stuk makkelijker plannen. Je voorkomt er in elk geval mee dat de machine om tien uur 's avonds nog staat te draaien en de kinderen niet kunnen slapen. Hou gewoon de tijd eens bij van de verschillende programma's en schrijf die voorin het boekje van de wasmachine. Zelf ben ik erg makkelijk: alles gaat op het korte programma. En sinds ik het advies van vriendin opvolg en er elke keer een schepje Oxi wasversterker bijgooi is alles altijd superschoon. Azijn werkt prima als wasverzachter en het stinkt echt niet. Voor zweetshirts waar de geur soms in blijft hangen voeg je een drupje (en ook echt maar EEN) tea tree oil toe, verkrijgbaar bij o.a. de Tuinen en de reformwinkel. Het doodt de bacteriën die de geur veroorzaken. Wassen op 90 graden doet hetzelfde, maar de meeste shirts gaan daar geheel aan ten onder.

4. Drogen
Heb je een droger, laad deze dan niet voor meer dan de helft vol. Start met de meest gevoelige items en eindig met de zwaardere zoals handdoeken, die zijn beter bestand tegen de toenemende warmte. Meer advies over drogers valt niet te geven, ik heb er ook geen al is dat soms wel jammer. Al was het alleen maar omdat je er je kussens zo lekker in op kunt kloppen met een tennisbal erbij. Voor drogen aan de lucht valt echter veel te zeggen: je bespaart energie en beddengoed ruikt het lekkerst als het vers van de lijn komt. Gebruik goeie wasknijpers en een fatsoenlijke mand om ze in te doen, zoals de schattige emmertjes van Curver die goed blijven staan en aan een hengsel aan een deurkruk kunnen hangen. Niets ergers dan schone was die van de lijn aflazert in de tuin. Droog je binnen aan een rek en heb je te weinig ruimte? Probeer dan eens de Zigzag-techniek. In plaats van alleen items aan de spijlen van het rek te hangen, hang je ook diagonaal tussen beide spijlen. Van bovenaf een Z-vorm, zeg maar. Je gebruikt evenveel knijpers en het droogt net zo goed. Werkt met name geweldig voor thee-, keuken- en handdoeken. En klop je alles even stevig uit voordat je het aan de lijn hangt, dan heb je straks minder (of geen) werk bij het strijken. Alle shirts en overhemden van zoonlief gaan op een hangertje aan een rail boven de trap om te drogen, en daarna direct de kast in.

5. Strijken en vouwen
De meest relaxte manier: liggend op de bank met een kop koffie terwijl manlief de was wegvouwt. De op-een-na relaxte manier is aan een plat oppervlak op de juiste hoogte, ongeveer tot aan je middel. Shirts kun je in twee seconden vouwen, klik hier voor de uitleg. Vouw alles zó dat het makkelijk in de kast past. Strijken doe ik bijna niet meer, alleen in geval van nood of voor de 'wasknijperkreukels' in bovenshirts. En heb je ook in vouwen geen zin, mik de sokken/onderbroeken/rompertjes/washandjes dan ongevouwen in een mand die je zo terug in de kast zet.

6. Opbergen
Uit weer een ander onderzoek is gebleken dat het opbergen van de was het grootste obstakel is. Ja, zelfs vrouwen die DOL zijn op wassen hebben er een hekel aan. Er is geen ontkomen aan en eerlijk gezegd, anders is het zonde van al je werk. Om nog maar te zwijgen over het frustrerende van graven door een stapel schone was die op de wasmachine ligt om zeven uur 's morgens, op zoek naar dat ene zwarte shirtje.


maandag 7 september 2009

Uit onderzoek is gebleken...

... dat veel vrouwen er een hekel aan hebben: andermans zooi opruimen. Hoog tijd dus voor wat tips om deze meest gehate klus wat leuker te maken!

Andermans rotzooi
De term zegt het al: ANDERMANS rotzooi. Niet van jou. Niet jouw probleem. Ooit deed ik een cursus Opruimen (ja echt waar) samen met mijn vriendin en daar stelden wij de prangende vraag: hoe krijgen we de mannen aan het opruimen? Antwoord: verspilde moeite, stop met je te ergeren en anders ruim je het zelf maar op. Ja hallooooooo... Er moet een bevredigender oplossing zijn die onze huisgenoten verandert in behulpzame, opgeruimde mensen.

  • Leef je in in de ander
Misschien heeft je huisgenoot werkelijk geen idee hoe je een wasmachine aanzet. Of vult. Ooit vertelde een vriendin dat ze haar lover gevraagd had de was te sorteren. Toen ze thuiskwam hing de waslijn vol met shirts in alle kleuren van de regenboog (een aantal was eerder wit). Een was met alleen maar broeken draaide vrolijk in de trommel.
  • Stop met zeuren en praat
Vrouwen zeuren, althans volgens mannen. En als je zeker wilt weten dat ze nooit meer iets opruimen moet je daar vooral mee doorgaan. Geloof me, ik spreek uit ervaring. Hoe vaak hoorde ik mannen op feestjes zuchten (mannen zuchten namelijk): ik doe toch nooit iets goed. Dus stop met zeuren en zuchten en ga er eens voor zitten om je verwachtingspatroon af te stemmen. Wat vindt iedereen belangrijk in huis? Wie vind welke klussen het leukst om te doen? Wat kunnen de kinderen doen? Waar storen zij zich aan? Ik was geschokt toen manlief antwoordde op mijn vraag waarom hij zijn zooi nooit opruimde: dan steekt het zo af tegen de rest van de kamer! Oeps.

  • Hou eens bij wat iedereen doet in huis
Misschien overschat je je eigen bijdrage, of onderschat je die van je huisgenoten (of andersom natuurlijk). Maak allemaal eens een lijstje en leg die naast elkaar. Zo leer je wat je zelf in huis doet en wat de ander allemaal doet, en vice versa.

  • Plan het samen
Loop eens met elkaar door het huis en bespreek wat je graag zou willen in elke ruimte. Is er voldoende opbergruimte? Is het makkelijk schoon te houden? Wat is er nodig om de ruimte te onderhouden?

  • Maak een taakverdeling
Wie gaat wat doen? Omschrijf het eindresultaat. Noteer hoe vaak het moet gebeuren. Doe het vooral samen en overhandig vooral geen door jou opgesteld lijstje (valt geheid in categorie 'zeuren')

  • Geen kritiek
Prijs je huisgenoten als ze iets gedaan hebben. Ook als het niet aan jouw maatstaven voldoet. Ook als jij nooit geprezen bent voor alles wat je doet. Geef iedereen de kans om het zelf te leren.

  • Creëer een moment
Zet een muziekje op als het tijd is om op te ruimen. Zonodig elke week dezelfde cd. Dan is het maar duidelijk. Ik kreeg ooit het advies om Marvin Gaye te draaien tijdens het huishouden. Ohhhhh yeah baby.... hmmmmmmmm... wat is afstoffen onderbaarlijk sexy. Het werkt. Echt waar.