dinsdag 25 augustus 2009

De kunst van het geven

Er was er één jarig hoera hoera... Ja dat was ik! Een mooie gelegenheid voor wat tips en ideeën voor het geven van cadeautjes. Ik vind het meestal veel leuker om iets te geven dan te krijgen, veel meer voorpret! Vooral de 'themabak' doet het altijd erg goed. Zo kreeg buuv laatst van ons een opbergbak met o.a. wc-papier, luchtverfrisser, tijdschriften en oordoppen zodat ze zich even rustig terug kon trekken van haar drukke gezin. Ze pakte ons goed terug met een kluspakket voor de buitenschilderklus waar we nu al zes jaar mee bezig zijn: schuurpapier, verfkrabber, plastic handschoenen, kwasten en een stapel kleurstalen van de verfwinkel. Oh ja, en om het af te maken de klusfolder van de Gamma: hoe verf ik mijn buitenwerk.

Zo'n gave wigwam als hierboven had ik ook wel willen hebben, nu heb ik 'm voor zoonlief gemaakt. Zeker een groot succes bij ieder kind en veel makkelijker te maken dan je in eerste instantie zou verwachten. Voor de stokken kun je best tonkinstokken (bamboe) gebruiken, veel goedkoper dan bezemstelen. Het patroon en de handleiding voor de wigwam kun je hier vinden.

Meer ideeën voor kids:
  • Collectie tuinzaden (zonnebloemen, radijs, pompoen, noem maar op), evt met tuinschepje
  • 'Echte' mondharmonica van de muziekwinkel
  • Verkleedkleren (lang leve de kringloop voor 'prinsessenjurken'!)
  • Knutseldoos (met behangstalen van de bouwmarkt, lintjes, touwtjes, knoopjes, restjes stof, glitters, gekleurd papier, goede lijm en een schaar), simpel en low-budget maar altijd succesvol
  • Canvasdoek met plakkaat/acrylverf en dikke (verf)kwasten (alles voor weinig bij de Action)
  • Abonnement op een tijdschrift (zoals hier voor Donald Duck of hier voor de Pippo, stopt automatisch)
  • Superleuke merkkleding voor heel weinig vind je hier, waar ze ook tassen van o.a. Oilily verkopen
  • Doe-het-zelf en maak hier een persoonlijk kwartet met de foutste foto's van alle familieleden bijvoorbeeld, voor iets meer dan 20 euro incl. verzendkosten
  • Ook doe-het-zelf maar dan voor de niet zo doe-het-zelvers onder ons: download voor een paar euro superleuke knutselplaten, T-shirtprints etc via Homemade Happiness
  • En de beste tip ooit gekregen: zorg dat de verpakking meteen opbergruimte is. Prop al die knutselspullen of Legodoosjes in een handige doorzichtige opbergbak zoals deze van de HEMA, doe die mooie kleertjes in een hippe kartonnen doos van bijvoorbeeld Xenos of stop de tutspullen voor de pubermeid meteen in een flinke toilettas. Opgeruimd staat netjes, en ouders zullen je dankbaar zijn.
Voor grote mensen (die vaak alles al hebben) zijn, naast het eerder genoemde en in onze vrienden- en familiekring vooral beruchte themamandje, nog genoeg originele en vooral nuttige dingen te bedenken om cadeau te geven:
  • Opvouwbare paraplu (altijd handig in ons land)
  • Staatslot (voor de zekerheid o.v.v. "Boven de 1000 euro gaarne 25% storten op...)(en daar je rekeningnummer)
  • Bioscoop- of dinerbon voor jonge ouders met een tegoedbon voor een avond oppassen of uit logeren voor de kids bij jou
  • Gevonden natuurschoon: een schaal vol gladde stenen van een Portugees strand of, zoals wij kregen dit jaar, een grote verweerde grillige tak uit Noorwegen. Vooral erg leuk als je de kinderen mee laat zoeken.
  • Dingen die op kunnen, zoals verschillende zakken senseopads, potten jam of een jaarvoorraad kauwgom (en als je iemand kunt vinden met een kaart van de groothandel: wat te denken van de vijf-kilo-spekjes-doos?)
  • Artikelen voor dagelijks gebruik, zoals een mooi tafelkleed, placemats, keukenschort, waterkoker of een kruimeldief
  • Een cadeau-abonnement op de bibliotheek, het biologische groente- en/of fruitpakket van Odin of een (inter)nationaal tijdschrift via Zester
  • Geef een gezelschapsspel en heb meteen de hit van de avond te pakken, zoals Twister, Rummikub, Triviant-achtige spellen of Gespreksstarters. Afrader: Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus: het spel. Ruzie gegarandeerd.
  • En weet je het helemaal niet meer, adopteer dan eens iets voor iemand. Koeien, kippen, appelbomen, pinguïns en zelfs kakkerlakken, het kan allemaal en hier vind je een mooi overzicht.
En mijn mooiste cadeau? Dat ik op mijn verjaardag, de dag na ons grootse tuinfeest, zo lang uit mocht slapen als ik wilde terwijl de heren beneden opruimden! Soms zitten de grootste cadeaus in kleine pakjes...

p.s. wil je er zeker van zijn dat jij (of je kind) niet wordt opgezadeld met allerlei meuk en de cadeautjes tóch een verrassing zijn? Meld je dan hier aan voor een lijstje online waar iedereen (anoniem) een cadeau voor je kan kiezen.

2 opmerkingen:

  1. Nou, je bent net op tijd met deze tips: ik heb me een zooi verjaardagen op me af komen! Niet alleen de kleintjes tips zijn handig, maar ook voor de volwassenen.

    Oh ja, lekker he, uitslapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. very nice your project.To get more design in weaveron textile click on this link....:http://www.weaveron.com/

    BeantwoordenVerwijderen